Tárolj lokálisan, és érd el globálisan – hálózati adattárolás

Mi az a NAS és miért érdemes használni?

A cégek alapvető igénye, hogy megoldást találjanak nagy mennyiségű és/vagy nagy méretű fájlok tárolására, az adatokat bármikor, bármilyen eszközről elérjék, illetve legyen garancia a biztonsági mentésre, ahogy a kellően nagy adatforgalomra és adattárhelyre is. Ezt a piaci igényt elégíti ki a NAS, amely rugalmasabb és biztonságosabb rendszer az átlagos felhőalapú szolgáltatásoknál. Segítségével privát felhőt hozhatunk létre a fájlok biztonságos tárolására, elérésére, biztonsági mentésére és megosztására.

A NAS a network-attached storage rövidítése, vagyis hálózati adattároló. Komplexebb a felhő alapú szolgáltatásoknál, ugyanis dedikált hardvert és kizárólagos hozzáférést biztosít, de a fizikai adattárolás mellett az internetes elérést is garantálja, hogy a világ bármely pontjáról elérjük az adatokat. Keresztplatformos technológia, vagyis minden számítógépes és mobilos operációs rendszerrel együttműködik.

Miért érdemes NAS-t használni?

A cégek megannyi érzékeny adatot tárolnak, például szerződések formájában, ráadásul a GDPR-szabályok betartására is ügyelniük kell. Az adatok biztonsága és jogszerű tárolása tehát kulcsfontosságú, ahogy arra is megoldást kell találni, hogy miként tárolhatók nagy fájlmérettel rendelkező grafikai anyagok, fotók és videók. A NAS mindenben segít!

Sőt, nemcsak az adatok tárolását oldja meg, hanem a megosztási, letöltési és szerkesztési lehetőségüket is, ráadásul ezt csak azok számára biztosítja, akiknek felhatalmazása van erre. A NAS segítségével ugyanis jogosultsági szinteket lehet létrehozni a kollégák és partnerek között.

A világ bármely pontjáról elérhetővé teszi az adatokat, számítógéppel vagy okostelefonnal is. A NAS extra rugalmasságot is biztosíthat, hiszen bővítményeket, alkalmazásokat lehet rá fejleszteni, hogy a cégek minden speciális igényének megfeleljen.

A NAS-rendszerek egyik legfontosabb szolgáltatása a biztonsági mentés. Automatikusan képes végezni megfelelő szoftver telepítése mellett ilyen adatbiztonsági műveleteket, és bizonyos ideig elérhetővé teszi az előzményeket is.

Synology Photos képtároló szoftver NAS-ról futtatva böngészőben megnyitva

Magánszemélyként is nagyon hasznos lehet egy ilyen eszköz beszerzése. Például a család fotóit tárolhatja privát módon, de mégis elérhetően a családtagjai számára. A fejlettebb készülékek szoftverei hasonló képességekkel rendelkeznek, mint például a Google Photos. A mesterséges intelligenciával támogatott szoftver felismeri a képen szereplő személyeket és tárgyakat.

Az irodánk vagy otthonunk biztonságát tovább fokozhatjuk vele, használhatjuk a biztonsági kameráink rögzítési helyének. Drágább kamerarendszerek képfeldolgozási képességeit szoftveresen képes kiváltani. Felismeri a rögzített felvételen embereket vagy járműveket, detektálni vonal átlépéseket, vagy éppen tárgyakat követni a képen.

Surveillance Station NAS-ra telepíthető kamera rögzítő szoftver

Miből áll egy ilyen rendszer?

Maga a NAS egy célszámítógép ami csak az adattárolás valamint a felhasználási célhoz kötődő hardverelemeket tartalmazza. Általában több gyorsan cserélhető lemezfiókkal rendelkeznek, ahova a tárolást megvalósító merevlemezeket vagy éppen SSD meghajtókat tudjuk elhelyezni. Valamint a másik elmaradhatatlan szempont a hálózati csatlakozás fajtája, sebessége. Ezeken túl a kiválasztásnál fontos lehet még a további bővítési lehetőségek, valamint a beépített erőforrások teljesítménye mint például a processzor vagy memória mérete.

QNAP és Synology NAS-ok, merevlemezzel

Általában érdemes több lemezt behelyezni, hogy elérhető legyen a meghibásodások elkerülése miatti adatvesztés. A redundancia jegyében elérhetőek ECC RAM-okkal és több tápegységgel szerelt modellek is. Valamint minden esetben érdemes szünetmentesített áramforrásra kapcsolni őke, de aki biztosra akar menni az a hálózati kapcsolatokból is többet épít ki a hálózat és az internet irányában.

A választott hardver komponenseken túl nagyon fontos megfelelő szoftverek megléte is, ezért érdemes körültekintően eljárni, jól specifikálni a felhasználási kört és ehhez megfelelő szoftverezettségű NAS-t keresni.