Adatbiztonság – Egy mentés nem mentés

A napokban jelent meg egy adatbiztonság fókuszú cikk arról, hogy egyes Google Drive fiókok felhasználói elveszíthették akár több havi adataikat.

A Google Drive több felhasználója is arról számolt be, hogy megmagyarázhatatlan módon tűntek el fájlok és mappák a fiókjukból, akár több hónapra visszamenően. A Google támogatási felületén olvasható egyik bejelentés adott felhasználó egy rendszeresen frissített költségvetési táblázatát vesztette el az elmúlt öt évben bevitt összes adatával, másoknál csak egy bizonyos időpontig, például májusig vannak meg a felhőszolgáltatásban tárolt fájljaik.

– Számolt be róla a HWSW. A teljes cikket itt olvashatod: https://www.hwsw.hu/hirek/66947/googledrive-fajlok-torles-hiba.html

Itt kezdődik szerintünk az adatbiztonság

Mentettem a felhőbe az adataimat, ezek szerint ez sem elég? Van az az eset amikor nem. A cikkben szereplő példában elő tudott állni, hogy felhő tárhelyről eltűnt, azaz nem került fel az adat. És valami nyilvánvalóan a lokális gépen is történhetett, ami miatt ott sem állt már rendelkezésre.

Tehát általánosságban elmondható, hogy egy példány biztonsági mentésekből elegendő. De vannak kritikus adatok amiből akár több független példányt érdemes lehet elmenteni. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy több eszközre szórjuk szét a nélkülözhetetlen állományokat. A laptop beépített tárhelye mellett egy külső merevlemezre, de érdemes lehet az egy-egy példányt más lokáción is tartani ha biztosra akarunk menni például lopás vagy az elemi károk esetére is (tűzkár, árvíz, stb.).

Milyen tárolási formák közül választhatok?

A külső tárolók jó megoldások lehetnek, legyen az akár pendrive, merevlemez vagy már egy kevésbé népszerű lemezes tárolás mint a CD/DVD.

Amennyiben szükséges az adatok távoli elérhetősége ajánlott a saját PC mellett egy NAS azaz hálózati tároló beszerzése. Ezek az eszközök alapból magasabb védelmi szintet képesek nyújtani a bizalmas és fontos állományaidnak. Ezt úgy érik el, hogy több lemezt használva képesek redundáns adattárolásra. A redundáns tárolás itt annyit jelent, hogy tárhely beáldozása mellett többszörösen tárolják el az adatot, akár 2-3 lemezre szétosztva, így még 1-2 lemez meghibásodása esetén is mindenünk megmaradhat. További előny bizalmas adatainkat a házon belül tárolhatjuk, pl. családi fotók, és a felhő tárhelyek nyújtotta távoli elérési kényelem is biztosított a nap 24 órájában.

Alapvetőleg a felhő tárhelyek is az abszolút ajánlható kategóriába tartoznak. Céges vagy magán dokumentumok tárolásának, több felhasználós elérésének mai igények alapján a legköltséghatékonyabb, és legegyszerűbben módja. Illetve nem igényel magasabb informatikai képzettséget a használatba vétele. Minden olyan felhasználásra ezt ajánlhatjuk ahol nem kritikus az adatok bizalmassága, nem okoz méretben vagy fájltípusban valamilyen limitációt.

Az adataink védelmének megszervezését a fontosságuk, elérhetőségi igényük, reprodukálhatóságuk alapján érdemes megszervezni, mérlegelve a kockázatokat és az értéküket. A mérleg másik serpenyőjébe pedig a kiadásainkat kell helyeznünk, amit egy-egy alkalommal vagy valamilyen rendszerességgel kell áldoznunk a biztonságuk megteremtésére.

Az adatbiztonság csak egy szelete a teljes informatikai biztonságnak, de a saját adataid védelme érdekében ezt ajánljuk:

  • Kövess minket hogy ne maradj le a bejegyzéseinkről
  • Olvasd cikkeinket a további ismeretek megszerzéséhez
  • Vagy keressen minket elérhetőségeinken konzultációs alkalmakért, hogy segíthessünk az egyénre szabott szakmai javaslatainkkal